Suomessa humanistinen tiedekunta löytyy kahdeksasta yliopistosta. Humanistisissa tiedekunnissa voi opiskella muun muassa kieliä, historiaa ja filosofiaa. Opiskelijat valitaan todistusvalinnalla tai pääsykokeen perusteella. Vuoden 2025 valintakoeuudistuksen myötä kaikkiin historian koulutusohjelmiin ja filosofian koulutusohjelmiin haetaan samalla valintakokeella, valintakoe H:lla. Kielten koulutuksiin haetaan valintakoe I:llä.
Humanistisen alan todistusvalinta
51–60 % humanistisen alan opiskelijoista valitaan opiskelemaan todistusvalinnalla. Todistusvalinnan pisteytys vaihtelee hakukohteen mukaan ja todistusvalinnassa pisteytetään yleensä 4–5 ainetta. Hakukohteesta riippumatta, todistusvalinnassa saa pisteitä äidinkielestä. Kielten hakukohteissa pisteitä saa yleensä ainakin hakukohteen kielestä.
Kielten pääsykoe
Kieliä voi opiskella useissa eri yliopistoissa, ja niillä kaikilla on omat valintakriteerinsä. Joissain kielten koulutusohjelmissa painotetaan kielen kääntämistä ja tulkkausta, kun taas toisissa kiinnitetään enemmän huomiota kielen rakenteeseen, kirjallisuuteen ja kulttuuriin.
Vuonna 2025 kielten valintakoe I koostuu yhteisestä osiosta, jonka kaikki valintakokeeseen osallistuvat hakijat suorittavat. Lisäksi valintakokeessa on kolmetoista eriytyvää osiota. Eriytyviä osioita tulee suoritettavaksesi, mikäli olet hakenut niitä käyttäviin hakukohteisiin.
Esimerkki: Vuonna 2024 Helsingin yliopiston englannin kielen tutkinto-ohjelmaan pyrki 828 hakijaa, joista ensisijaisia hakijoita oli 236. Kaikista hakijoista 79 (9,5 %) hyväksyttiin opiskelemaan.
Valintakoe I järjestetään perjantaina 6.6.2025 klo 10.00, ja kokeen voi suorittaa Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Maarianhaminassa, Oulussa, Tampereella, Turussa tai Vaasassa. Sinun tulee valita Opintopolussa yhteishaun hakulomakkeella, millä paikkakunnalla osallistut valintakokeeseen. Et voi muuttaa valintaasi hakuajan päättymisen jälkeen.
Koulutusehdotuksia:
Historian pääsykoe
Historiaa voi opiskella muun muassa Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun yliopistoissa. Vuonna 2025 uudistuneella valintakoe H:lla voi hakea kaikkiin historian koulutusohjelmiin. Valintakoe H koostuu yhteisestä osiosta jonka kaikki valintakokeeseen osallistuvat hakijat suorittavat. Lisäksi valintakokeessa on kolme eriytyvää osiota, joista yksi tai useampi tulevat suoritettavaksesi, jos olet hakenut sellaisiin hakukohteisiin, jotka käyttävät niitä. Historiaa opiskelevaan hakevat suorittavat siis yhteisen osion lisäksi historian eriytyvän osion, joka mittaa hakijan valmiuksia rakentaa ja argumentoida historiallisten ilmiöiden ajallisia yhteyksiä.
Esimerkki: Vuonna 2024 Helsingin yliopiston historian koulutusohjelmaan pyrki 882 hakijaa, joista 285 oli ensisijaisia hakijoita. Hakijoista 39 (4,4 %) hyväksyttiin opiskelemaan.
Valintakoe H järjestetään tiistaina 3.6.2025 klo 10.00, ja kokeen voi suorittaa Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Maarianhaminassa, Oulussa, Tampereella, Turussa tai Vaasassa. Sinun tulee valita Opintopolussa yhteishaun hakulomakkeella, millä paikkakunnalla osallistut valintakokeeseen. Et voi muuttaa valintaasi hakuajan päättymisen jälkeen.
Koulutusehdotuksia:
Filosofian pääsykoe
Useat eri yliopistot tarjoavat filosofian opintoja, ja jokaiseen koulutusohjelmaan voi vuoden 2025 valintakoeuudistuksen myötä hakea samalla pääsykokeella. Valintakoe H koostuu yhteisestä osiosta jonka kaikki valintakokeeseen osallistuvat hakijat suorittavat. Lisäksi valintakokeessa on kolme eriytyvää osiota, joista yksi tai useampi tulevat suoritettavaksesi, jos olet hakenut sellaisiin hakukohteisiin, jotka käyttävät niitä. Filosofiaa opiskelemaan hakevat suorittavat siis yhteisen osion lisäksi filosofian eriytyvän osion, joka mittaa argumentatiivisen ajattelun ja ilmaisun valmiuksia.
Esimerkki: Vuonna 2024 Helsingin yliopiston filosofian tutkinto-ohjelmaan pyrki 734 hakijaa, joista 234 oli ensisijaisia hakijoita. Hakijoista 26 (3,5 %) hyväksyttiin opiskelemaan.
Valintakoe H järjestetään tiistaina 3.6.2025 klo 10.00, ja kokeen voi suorittaa Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Maarianhaminassa, Oulussa, Tampereella, Turussa tai Vaasassa. Sinun tulee valita Opintopolussa yhteishaun hakulomakkeella, millä paikkakunnalla osallistut valintakokeeseen. Et voi muuttaa valintaasi hakuajan päättymisen jälkeen.
Koulutusehdotuksia:
Lähteet: opintopolku.fi, helsinki.fi