Opiskelijan tulorajat – kuinka paljon saa tienata opiskelun ohella?

Jos käy töissä opiskelun ohella tai sattuu saamaan rahakkaan kesätyön, on pidettävä huoli, ettei tilipussi pääse kasvamaan liikaa. Kuinka paljon saa siis tienata?

Raha-asiat aiheuttavat opiskelijoille usein päänvaivaa. Jos käy töissä opiskelun ohella tai sattuu saamaan rahakkaan kesätyön, on pidettävä huoli, ettei tilipussi pääse kasvamaan liikaa. Opintotukea nostavalle on säädetty omat tulorajat, jotta hyvätuloinen opiskelija ei nostaisi “turhaan” tukia.

Tulosi vaikuttavat siis siihen, kuinka monelta kuukaudelta voit nostaa opintotukea vuodessa. Tuloista on huolehdittava itse, sillä vuositulot eivät saa ylittää asetettua vuositulorajaa. Jos tulot ylittävät rajan, Kela perii opintotukia takaisin. Huomioi, että Kela laskee vuositulorajaan bruttotulot sekä mahdolliset ulkomailta saadut tulot.

Vuosituloraja määräytyy nostamiesi opintotukien mukaan. Tuloja voi olla jokaista tukikuukautta kohti 870 euroa. Jokaista tuetonta kuukautta kohti tuloja voi olla 2 600 euroa. Tulot lasketaan vuositasolla, joten käytännössä kesällä voit tienata vaikka yli 2 500 euroa kuukaudessa, vaikka nostaisit tukia läpi vuoden, kunhan tulosi ovat muina kuukausina vähäisiä.

Jos nostat tukia esimerkiksi vain syys- ja kevätlukukausina sinulle kertyy yhdeksän kuukauden edestä opintotukikuukausia, joten vuositulorajasi on 15 630 euroa. Tähän tulorajaan otetaan huomioon siis myös kesäkuukausien aikana saamasi tulot esimerkiksi kesätöistä.

Kelan maksamia etuuksia ei lasketa tuloihin. Näitä etuuksia ovat siis opintoraha, opintotuen asumislisä, koulumatkatuki, yleinen asumistuki sekä lapsilisä. Myöskään opintolainaa ei huomioida tuloksi.

Mitä tehdä, jos saa Kelalta ilmoituksen opintotuen takaisinperinnästä?

Jos tulosi ylittävät vuositulorajan enintään 290 eurolla, opintotukea ei tarvitse maksaa takaisin. Jos tuloraja ylittyy suuremmalla summalla, on jokaista tulorajan ylittävää 1 730 euroa kohti maksettava takaisin yhden kuukauden opintotuki. Summaa ei kuitenkaan tarvitse maksaa kerralla, vaan maksuaikataulusta voi neuvotella Kelan kanssa.

Kela huomioi tulovalvonnassa opiskelijan koko vuoden tulot ja niitä verrataan tulorajaan. Jos tulot eivät ylitä vuositulorajaa, takaisinperintää ei tietenkään tehdä. Jos tulosi sen sijaan ylittävät vuositulorajan, sinulle lähetetään kirje takaisinperinnästä eli tulovalvonnan päätösehdotus.

Päätösehdotus lähetetään, vaikka olisit tienannut tulorajan ylittävät tulot ennen opintojen aloittamista tai opintojen päättymisen jälkeen. Kela ei tiedä, missä vaiheessa vuotta rahat on tienattu. Silloin Kelalle kannattaa selvittää, milloin tulot on saatu.

Työnantajat alkoivat ilmoittaa palkkatietoja tulorekisteriin vuoden 2019 alussa, joten Kela voi hyödyntää näitä tietoja uudelleenkäsittelypyyntöjen käsittelyssä.

Opintotuen peruminen tai palauttaminen?

Jos alkaa näyttää siltä, että vuositulorajasi ylittyy yli 290 eurolla, opintotuki kannattaa perua tai laittaa tauolle. Voit myös palauttaa opintotukia Kelalle. Peruessasi tai palauttaessasi opintotukea, sinun täytyy perua tai palauttaa opintoraha sekä mahdollinen asumislisä.

Jos perut tai maksat takaisin opintotukea, käyttämiesi tukikuukausien määrä pienenee, vuosituloraja nousee ja saat tukikuukauden käyttöösi uudelleen.

Jos jokin jäi vielä mietityttämään, kysythän asiasta suoraan Kelalta. Kelan sivuilla on myös kattavasti tietoa opiskelijan tuista sekä laskureita eri tarkoituksiin.

Lähteet: Kela, Duunitori.fi

Usein kysyttyä


Mainokset